Forum Yazarlarından cemo.bay'ın piyasa öngörülerini buradan takip edebilirsiniz.
    Cevapla  Konu Gönder 
    Kriz Bitti Mi? (Mahfi Eğilmez)
    Yazar Mesaj
    ToKoBa
    VOBiX.NET
    Grup : Forum Sahibi
    Durum: Çevrimdışı
    Rep Gücü: 9

Kriz Bitti Mi? (Mahfi Eğilmez)

Kriz Bitti Mi?

Salı günü iki önemli veri açıklandı: İlki sanayi üretim endeksi, ikincisi Hazine nakit dengesi. Pazar günkü yazımda, hafta içinde TÜİK tarafından açıklanan tarımsal üretim II. tahmininde tarımsal üretimin asıl ağırlığını oluşturan tahıl üretiminde (buğday, arpa, mısır, çeltik, ayçiçeği, kütlü pamuk gibi tarla bitkileri bu gruba giriyor) 2008 yılına göre yüzde 14.6 oranında artış beklendiğine dikkati çekmiştim. Bu kez sanayi üretiminde Ekim ayında önemli bir toparlanma ortaya çıktı. Eylül ayında eksi 8.9 olan sanayi üretimi Ekim ayında artı 6.5 çıkarak sürpriz yarattı. Piyasa beklentisi eksi 2.1, benim beklentim eksi 4 dolayındaydı. Ciddi biçimde yanılmışız. Her ne kadar mevsimsel düzeltmelerle bu oran değişecekse de yine de ortada ciddi bir toparlanmanın işareti var. İmalat sanayinde de paralel (artı 6.6) bir düzelme görülüyor. Eylül ayında imalat sanayi üretim oranı eksi 9.7 idi.

Tarım kesimi üretim tahmini geçen yıla göre yüzde 15’e yakın artış gösteriyor, sanayi üretiminde son çeyrekte toparlanma başlamış bulunuyor. Bugün Kasım ayı itibariyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ile üçüncü çeyrek itibariyle GSYH büyüme oranı açıklanacak. Üçüncü çeyrek artık geride kaldı ama eğer imalat sanayinde kapasite kullanım oranı da aylık sanayi üretimindeki değişim gibi bir sürpriz yaparsa son çeyrekte hepimizi şaşırtacak bir büyüme oranıyla karşılaşabiliriz.
    Birçok yorumcu Türkiye açısından toparlanmanın 2009 yılının son çeyreğinde olacağını bekliyordu. Son on günde açıklanan veriler bu yöndeki beklentileri güçlendiriyor. Bugün açıklanacak veriler önümüzü biraz daha iyi görmemize yol açacak. Kuşkusuz artık 2009 yılı bitiyor ama bunların hepsi 2010 yılı beklentilerini belirleyecek.

Salı günü açıklanan önemli bir veri de Hazine nakit dengesiydi. Bunun önemi kamu kesiminin finansman sorununun boyutu ve ne yönde gittiğinin ipucunu gösterecek olmasından kaynaklanıyordu. Kamu kesimi açığı ve finansman ihtiyacı ne kadar büyük olursa borçlanma o kadar büyüyecek ve gelecek yıla devredilecek finansman sorunu da o kadar ciddiyet kazanacak. Açıklanan verilere göre nakit dengesi Ocak ile Kasım arasındaki 11 aylık dönemde 47.2 milyar TL açık vermiş bulunuyor. Geçen yılın ilk 11 ayındaki açık tutarı 8.9 milyar TL idi. Yani geçen yıla göre açık miktarı 38 milyar TL’nin üzerinde artış göstermiş. Gelirler geçen yılın düzeyinde kalırken giderler yüzde 18.6 oranında artmış bulunuyor. Asıl önemli olanı faiz dışı giderlerin yüzde 21.6 oranında artmış olması. Bu artışı faiz giderlerindeki yüzde 9 oranındaki ılımlı artış dengelemiş görünüyor.

Bütçe dengesi açısından bir çeşit ipucu oluşturan nakit dengesinde 11 aylık açığın 47.2 milyar TL olması ilk bakışta olumsuz bir gelişme gibi algılansa da orta vadeli programda öngörülen 62.8 milyar TL’lik açığa göre olumlu bir görünüm taşıdığını düşünüyorum. Aralık ayındaki açık da eklendiğinde yıllık açığın 55 ile 60 milyar TL aralığında kalması normal sonuç gibi duruyor. Yani 2009 yılı bütçe açığı 2010 yılına korkulduğu kadar büyük bir finansman yükü devretmeyecek. Üstelik borçlanma faizlerinin tarihi düşük düzeylerde seyrettiği göz önünde tutulursa finansman açısından endişelerin azaldığını söylemek mümkün.

Bu kısacık değerlendirmeden bazı sonuçlara ulaşmak mümkün görünüyor. İlk olarak GSYH büyümesinin beklenenden biraz daha iyi olması sürpriz sayılmamalı. İkinci olarak finansman sorununun sanıldığı kadar büyük bir sorun olmayabileceğini hesaba katmak gerek. İşte tam bu aşamada insanın aklına şu soru takılıyor: Acaba biz bütçeyi biraz daha gevşetsek yani hiç değilse orta vadeli programda programladığımız gibi 63 milyar TL açık verecek gibi yürütsek (vergi indirimlerini daha yaygın ve uzun süreli tutsak) ekonomideki toparlanmayı güçlendirip krizden daha hızlı çıkamaz mıydık? Bütün dünya bütçe açığını yüzde 10’lara çıkarırken biz niye yüzde 5 bütçe açığını görünce korktuk ve maliye politikasını sıkılaştırdık?

Kaynak : Mahfi Eğilmez 10.12.2009

Hisse senetleri ile ilgili sorularınızı hisse senedinin kendi konusunda sorunuz. Bir gün içinde cevaplayalım!
    Borsa Yatırımcısının Dikkatine (IMKB, VOB ve Forex Yatırımları İçin Önemli Öğütler) ve VOB Dersleri
    Konuları ile Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz.
    10.12.2009 16:03:07
    Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
    Cevapla  Konu Gönder 

Bu Konuyu Görüntüleyenler
     1 Misafir

Benzeyen Konular
    Konu: Yazar Cevaplar: Görüntüleyenler: Son Mesaj
      Kriz Tüm Sektörleri Etkiledi ToKoBa 0 397 10.12.2009 13:54:43
    Son Mesaj: ToKoBa
      Eleştiri, algılama ve bir kitap Mahfi Eğilmez deks 0 405 11.10.2009 11:54:52
    Son Mesaj: deks
      Kriz çıkışı ve riskler Taner Berksoy deks 0 443 10.10.2009 9:54:22
    Son Mesaj: deks

Yazdırılabilir Bir Sürümü Görüntüle | Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder | Bu Konuyu Favorilerime Ekle
    Bu Konuya Üye Ol
    Forumlar Arası Geçişi

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
    Toplist
    Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım-
    cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların; (1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları, (2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları, (3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi-
    kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri, (4) Yatırım tavsiye-
    lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları, (5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri, gerekmektedir. SPK
    Norton Güvenli Site
    İyi Siteler Dizini - Yatırım Borsa