Forum Yazarlarından cemo.bay'ın piyasa öngörülerini buradan takip edebilirsiniz.
    Cevapla  Konu Gönder 
    Hedge Cambazları - Yatırım Dünyasından Altın Öğütler (Barton Biggs)
    Yazar Mesaj
    VOBiX
    -18K
    Grup : Forum Sahibi
    Durum: Çevrimdışı
    Rep Gücü: 16

Hedge Cambazları - Yatırım Dünyasından Altın Öğütler (Barton Biggs)

Hedge Cambazları - Yatırım Dünyasından Altın Öğütler

“Barton Biggs piyasaları, Wall Street sahnesini izleyen diğer tüm gözlemcilerden daha müthiş bir tarz, açıklık ve kavrayışla anlatıyor. Yeni kitabı Hedge Cambazları’ nda hedge fonları ve yatırım dünyasına ilişkin pek çok değerli bilgi verirken bile muazzam eğlendiriyor.”
    -David F. Swensen Yale Üniversitesi Baş Yatırım Sorumlusu

“Teknoloji balonunun zafer günlerinden bu yana yatırım tehlikeli bir iş haline geldi. Aynı şey hızla büyüyen hedge fonu sektörü için de geçerli. Biggs, Hedge Cambazları’nda bu fonlara yatırılan muazzam miktarlar konusunda karar veren kişiliklerin ve egoların sahne arkasındaki görünümlerine büyüleyici bir bakış getiriyor. Kitap muhteşem. Kişisel anekdotlar ve içeriden birinin içeridekilerle ilgili eleştirsel görüşlerini içeriyor. Bu kitabı okuduktan sonra Wall Street’ te hiç kimseye bir daha asla para vermemeyi bile düşünebilirsiniz.
    -Addison Wiggin, Agora Financial LLC, New York Times’ ın en çok satanlar listesindeki The Demise of the Dolar’ ın (Doların Vefatı) yazarı ve Empire of the Debt(Borç İmparatorluğu) yazarlarından.

Kitabın İç Sayfalarından örnekler için buraya tıklayınız.

Çeviren: Neşenur Domaniç
    Yayın Yılı: 2008
    408 sayfa
    Kitap Kağıdı
    13,5x21,5 cm
    Karton Kapak
    ISBN:9758535545
    Dili: TÜRKÇE

Kaynak : Bu kitabı Kitapyurdu'ndan 18.20TLye satın alabilirsiniz.

Bu konuda yukarıdaki kitaptan bazı bölümleri aktaracağım.

Borsa Yatırımcısının DikkatineVOB Nedir, Ne Değildir, Nelere Dikkat Etmeli?
    VOBda Sistemli ÇalışmaVOB Dersleri Üyelerimizin Düşünceleri
    Bu forumda kendi doğrularımızı yazdığımız için her yazılan doğru olmayabilir.
    Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz.

Bu Mesaj 11.12.2009 0:39:43 değiştirilmiştir. Değiştiren... : VOBiX.

27.10.2008 19:51:47
    Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
    VOBiX
    -18K

RE: Hedge Cambazları (Yatırım Dünyasından Altın Öğütler)

Bizim gibi zavallı, cahil yatırımcıalrın zaman zaman bize acımasızca zarar verip işkence eden bir pozsiyonla başı belaya girer. İster uzun ister kısa vadeli olsun, bir yatırım fırsatı ile karşılaşıldığında bunu bulmanın heyecanı yaşanır. Olanakalr sizi heyecanlandırır, gözleriniz ışıldar, iştahınız kabarır ve büyük beklentiler içinde hayallere dalarsınız. Bu gelecek vaat eden bir aşk macerasının başlarında duyduğunuz heyecana benzer. Analizlerimizin yoğunluğu ve gerekçemizin sağlamlığı üzerinde derin derin düşünmüşüzdür, dolayısıyla da o yatırımla ilişkimize güven dolu olarak başlarız. Muhteşem kârların hayalini kurarız, fakat bir süre sonra, kaderin cilvesi bu ya, bize çok ilginç gelen yeni aşkımız vahşi bir öfkeyle üzerimize yürüyen karanlık, akıl dışı bir canavara dönüşür. Böyle bir şey olduğunda, o vahşi, hırlayan yaratık, o tek pozsiyonunuz portföyünüze ve yatırım hayatınıza egemen olabilir. Çektiğiniz sıkıntı uzadıkça bu olumsuz durum sizde takıntı haline gelebilir ve gerçek yaşamınızdaki diğer herşeyi etkisiz kılabilir. (Sayfa 47-48)

27.10.2008 20:06:05
    VOBiX
    -18K

Kitaba yeni başladım 2005 öncesini analtıyor ama her yıl ortlama 1000 hedge fonun açılıp 1000 hedge fonun da kapandığından ve ortalam ömürlerinin 4-5 yıl olduğundan bahsediliyor. Fonu açanlar da yatırım bankalarının milyon doalrlık maaş çalışanları. Kendi işinin patronu olma ve kendi kurallarıya fon yönetme sevdasıyla çalıştıkları kurumdan ayrılıp kendi fonlarını kuruyorlar. İlk iki yılları başarılı geçiyor ama genellikle sonu hüsran oluyor. Başarılı yılların getirileriyle lüks yaşam tarzını benimsiyorlar ama sonu pek hoş olmuyor. Birisi evine 5,000 şaraplık mahzen yaptırmış. Her gün 1 şişe içsen 15 yılda anca biter o şaraplar. Çalışam tarzları fona yatırılan anaparanın %1,5 oranındaki miktarını peşinen almaya ve her yıl getirilen kârın %20sini almaya dayanıyor. Zaten başarısız geçen yıllarda kâr olmayınca alınacak komsiyon da kalmıyor.

29.10.2008 15:00:28
    VOBiX
    -18K

Tıpkı profesyonel sporda meselenin kazanmaktan ibaret olması gibi, profesyonel yatırımcılıkta da bütün mesele performanstan ibarettir. Ancak kısa vadeli performansla ilgili takıntı, ne yatırımcıların getirileri, ne de yatırım yöneticilerinin performasnı açısından asla iyi bir şey değildir. Yatırım oyununda bir şans unsuru vardır. En iyi yatırımcıların bile battıkları olmuştur. Aslında iyi bir fona yatırım yapma zamanı, hiç bir şey değişmediği takdirde, o fonun geçirdiği kötü bir dönemi izleyen dönemdir. (Sayfa 89) Sistemleri de Hedge Fonu gibi düşünebiliriz belki.

30.10.2008 15:09:44
    VOBiX
    -18K

....(Ayrıldığımızda Madhav'a Robert'in bir sevgili ya da eşe ihtiyacı olduğunu söyledim. Madhav, "Hayır!" dedi, "ihtiyacı olan tek şey sarılıp birlikte uyuyabileceği, onu sıcak tutacak bir performans.")

Haklıydı. Robert'in uzun vadeli performansı mükemmel olsa da, kazandırdığı onca paraya rağmen önde gelen yatırımcıları sabırsızlanıyorlar. 1990'ların sonunda biraz aşağılara düştüğü üç yıl geçirdi.Bir milyar doalrın üzerindeki aktifleri 400 milyon dolara geriledi. Bu noktada Robert ister iyimser ister kötümser olsun güçlü bir pozisyon almaya çekiniyor; yanlış yaptığı takdirde, kalan müşterilerinin öngörüsünü gerçekten yitirdiğini düşünüp paralarını çekmelerinden korkuyor. Ona bunun tehlikeli bir strateji olduğunu, çünkü piyasaların yükselmesi ve onun bu yüksleişi kaçırması halinde müşterielrinin yine aynı ölçüde üzüleceğini söyledim. Tahmin edebileceğiniz gibi, hedge fonu yatırımcısı bu fonların yüksek ücret yapısı nedeniyle talepkar ve merkür etkisi altında kalan değişken bir türdür. Sadakat duygusu yoktur, olması da gerekmez; siz ancak en son performansınız kadar iyisinizdir. Oysa bu yanlış bir düşüncedir. Eğer yönetici iyiyse ve kararlılığını sürdüyorsa, son performnansın kötü olması para çekmek için değil, ilave etmek için bir fırsattır.

Ek: Robert daha sonra yatırım işini de, kişisel yaşantısını da toparladı. Genç, güzel bir mankenle romantik bir ilişkiye başladı, onun sayesinde ya da ona rağmen, fonu 2003'ü yüzde 25'le kapattı. Sonra 2004'te herşey yolunda gitti ve diğer çoğu yatırımcı için fazlasıyla zor bir yıl olmasına rağmen onun fonu yüzde 38 kazandı. 2005'te de şu ana kadar başarılı olmaya devam ediyor. (Sayfa 111)

13.11.2008 21:38:48
    VOBiX
    -18K

22-23 Mayıs 2003: Bu haftasonu Field Kulup'te kimilerini iyi tanıdığım altı farklı kişi Traxis'e 500 bin ila 2 milyon doalr arasında bir miktarda yatırım yapmayı önerdiler. Daha sonra, üzerinde düşünce, aniden kötü performans gösterdiğimiz takdirde bunun çok sıkıntılı ve küçültücü olacağını fark ettim, böylece sevincim kursağımda kaldı. Geçen yıl arkadaşım John'un şirketi kötü performans gösteren bazı hisselere sahipti. John büyük bir değer yatırımcısıydı, fakat bazı hesapları değer tuzaklarına düşen bir başka fon yöneticisine devretmişti. Her koşulda John zararlar nedeniyle kendisini çok kötü hissetmiş ve şehir kulübünde parasını yönettiği çok sayıda arkadaşı olduğundan, kulübe gitmeye utanır hale gelmişti. KEndisini cüzamlı gibi hissettiğini söylüyordu. Hatta bu sıkıntılı durumdan kaçınmak için Purchase adlı çok pahalı bir Golf Kulübüne üye olmuştu, burada fazla kişi tanımadığından huzur ve sükunet içinde golf oynayabiliyordu. John son derece ciddi ve vicdan sahibi bir adamdı. (Sayfa 117-118)

13.11.2008 22:05:33
    inspectorag
    açık pozisyon
    Grup : Üyeler
    Rep Gücü: 1

RE: Hedge Cambazları kitabının Alternatifleri

Finans kitapları okumak, yaşanmış olayları okurken bir daha yaşamak çok önemli benim gözümde. Borsada biz yatırımcılar çoğu zaman aç gözlülük yapıyoruz hiç şüphesiz.
    Zaten sitedeki tecrübelerin üstünde ısrarla durduğu tema: kar etmekten çok, "nerede duracağımızı bilmek".

çok örnek var geçmişte. insanlar bunları merak edip, tecrübelilere okunabilecek kitaplar hakkında sorular yöneltiyorlar.
    Yaşar Erdinç'ten aynen aktarıyorum :
    (24 Nisan 2009 http://www.bilgeyatirimci.com sitesindeki yazısından)

""....Zaman zaman yatırımcılık yolunda kendilerini geliştirmek için kitap isimleri soranlar oluyor. Burada kısaca en çok beğendiğim ve beni ebn çok etkileyen kitapların isimlerini ve yazarlarını veriyorum, bu kitap isimlerini eğer google'da aratırsanız satış siteleirni görebilirsiniz. Farklı sitelerde farklı fiyatlar bulunabiliyor. ;
    "Yatırımın Dört Temel Taşı" - William Bernstein
    "Tanrılara Karşı" - Bernstein
    "Hedge Cambazları" - Barton Biggs
    "Küresel Krizler" - Sudi Apak ve Ayhan Aytaç
    "A Mathematician Plays Stock Market" - John Paulos Allen
    "Piyasalar Çarpışınca" - Mohamed El-Erian (ABD'de yılın business kitabı)
    "Trend takipçisi" - MichaleW. Covel....""

23 Nisandaki aynı sitedeki yazısından :

""....Son 3 haftada iki tane kitap okudum. Benim ufkumu ve bilgi dağarcığımı ciddi biçimde etkileyen bu iki kitaptan bahsedeceğim. Birincisi, Sudi Apak ve Ayhan Aytaç tarafından yazılmış olan "Küresel Krizler" kitabı. Sudi hocamla Beykent Üniversitesinde birlikte çalışıyoruz. Daha önce Dünya Kalkınma Bankaları Birliği başkanlığı da yapmış olan Sudi hoca ve Ayhan Aytaç krizleri ele alan ve birçok krizi inceledikleri bir kitap yayınlayarak 1929 krizini ayrıntılı biçimde ele almışlar.
    Kitabın özet tanıtım metninde şunlar belirtiliyor; Dünyada ortaya çıkan ekonomik krizler ülkeleri değişik oranlarda etkilemektedir. Kapitalizmin geliştiği 20. yüzyılda ilk kriz 1929-33 döneminde olmuştur. Bu dönemde büyük şirket iflasları ve işsizlik neticesinde 1933 düzenlemeleri getirilmiştir. Yatırım bankaları ABD'de tasarruf bankalarından ayrılmıştır. Mevduatlara da güvence getirilmiştir. Ülkelerin korumacı politikalar benimsemesi ile ikinci dünya savaşı çıkmıştır. Daha sonra dünya büyüme ve soğuk savaş dönemine girmiştir. Emtia'dan kaynaklanan ilk petrol krizi 1973'te çıkmış ve 1979'da belirgin bir hale gelmiştir. 1980'de Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali ile artan altın fiyatlarının onsu 1000 doları aşmış, enflasyonist bir döneme girilmiş, gelişmekte olan ülkeler (GOU) döviz kısıtları yüzünden ödemeler dengesi sorunları ile karşılaşmışlardır. Türkiye de ekonomik yapısını değiştirerek ihracata yönelik liberal bir strateji izlemeye başlamıştır. ABD'de faizlerin % 20'lere çıkması ile G.O.Ü.lerin borçları 1982'de Baker Planı ile uzun vadeye yayılmıştır. 1980'lerin ortalarında doların artan değeri ve faizlerin düşmesi ile dünya tekrar bir büyüme dönemine girmiştir. 1989'da Sovyet bloğunun yıkılması, Türkiye'nin sermaye hareketlerini serbest bırakması, 1990 Körfez Krizi ve değişen finansal yapı 1990'lardan itibaren krizleri beraberinde getirmiştir.
    Eğer dünyada olmuş krizleri merak ediyor ve nasıl ortaya çıktıklarını, hangi çözüm yollarının kullanıldığını öğremek istiyorsanız bu kitabı bir başucu kitabı olarak alıp inceleyebilirsiniz. Bence tanıtım metni kitabın gerçek değerini tam olarak yansıtamamış. Kitap daha fazla övgüyü hak ediyor, çünkü ülke ülke kriz maceralarını da okuyabiliyorsunuz. Bu kitabı http://www.pandora.com.tr/urun.aspx?id=177708 linkini tıklayark temin edebilirsiniz.
    Uzun zamandır okumayı sürdürdüğüm ve dün bitirdiğim bir kitabın etkisiyle bugünkü yazımda bir başka kitaptan daha bahsetmek istiyorum. Bu kitap 2008 yılında Financal Times ve Goldman Sachs tarafından yılın business kitabı ödülünü aldı. Kitabın adı "Piyasalar Çarpışınca". Kitabın yazarı ise Mohamed El-Erian. Günümüzde yaşanan krizi tahmin etmiş olan El-Erian'ın kitabının ödülü kazanmasında son ekonomik çöküşün ve yazarın önerdiği hareket biçiminin akla uygunluğunun rol oynadığı belirtiliyor.
    2008'deki krizi tam onikiden vuran Noruiel Roubini bu kitap için şunları söylüyor;
    "Bu kitap kısa süre içinde bir yatırım klasiği haline gelecek. Akademik literatüre hakimiyeti, politika çevrelerindeki üst düzey deneyimi, küresel mali piyasalara ilişkin bilgisi ve varlık yöneticisi olarak üstün performansı ile Mohamed El Erian yatırımcılar, piyasa katılımcıları ve politika belirleyici kurumlar için mükemmel bir kılavuz yazmış. Bu kitap finansal küreselleşme çağında piyasalarda oynaklık ve çalkantıların hakim olduğu bir dönemde karşınızdaki risk ve fırsatları gözler önüne seriyor.
    Küresel yatırım dünyasının en önemli düşünür ve gurularından biri tarafından ele alınan bu kitap son derece kapsamlı bir analiz. Yatırımcıların, politika belirleyicilerin ve araştırma analistlerinin mutlaka okuması gerekir."
    Noruiel Roubini bunları söylüyor ama ben biraz daha detay gireceğim. Bu kitap şu ana kadar okuduğum en çarpıcı kitaplardan biri konumunda. Daha önce sizlere "Yatırımın Dört Temel Taşı" kitabını sürekli önerdim. El-Erian'ın kitabı ise, adeta "yatırımın dört temel taşı" kitabından sonra okunması zorunlu bir kitap haline gelmiş. Şimdi kitabın çok ilginç bir bölümünden bahsedeceğim. Çok ilginç bir bölüm diyorum çünkü şu ana kadar tespit ettiğim ve hayatıma aktararak ileriye dönük tahminler yapma konusunda kullandığım disiplinleri çok daha net bir biçimde sunmuş. Bakın bu çok ilgimi çeken bölümde Mohamed El-Erian neler yazıyor?
    "1990'ların sonunda Londra'da Solomon Smith Barney'nin alım satım salonunda analist olarak çalışmaya başladığım ilk yılda yaptığım gözlemler, bana piyasa gürültüsüne nasıl yaklaşmam gerektiğini basit ama vurucu bir dersle öğretti (Burada piyasa gürültüsü dediğimiz şey, hergün önümüzde gelen binlerce haber, yorum analiz ve diğer bilgilerdir). Bu gürültüyü duymazdan gelmeden önce, gürültünün içinde sinyal olup olmadığını sormak gerektiğini anladım. Bu dersi bana öğreten yirmili yaşlarının başında, zeki bir meslektaşım oldu. Edward Cowen adındaki bu meslektaşım gelişmekte olan piyasalar tahvil/bono masasında çalışıyordu. Edward son derece yetenekli bir borsacı olmanın yanısıra koyu bir Arsenal taraftarıydı.
    Edward, PIMCO'nun kurucusu ve herkesin saygı duyduğu "Tahvil Kralı" Bill Gross'un ideal bir portföy yöneticisinde, daha doğrusu ideal bir portföy yönetim ekibinde bulunması gerektiğini savunduğu üç temel özellikten birine sahipti: Sokaktaki yaşamı çok iyi biliyordu. Dışarıdan bakan biri Edward'ın gerçekten de bu özelliğinin bilincinde olduğunu ve bundan gurur duyduğunu anlardı. Öyle ki, meslek yaşamının ilk aylarında edward sabahları işe kolunun altında "financial times" ya da "wall street Journal" ile değil çok satan halk gazetelerinden biriyle gelirdi.
    Edward'ın piyasaya ilişkin içgüdüleri o kadar keskindi ki, Bill Gross'un sözünü ettiği diğer iki özelliği, yani iyi bir ekonomi eğitimi ve finans matematiği bilgisini fazlasıyla telafi ediyordu. Bu özellikleri sayesinde Edward genç yaşta şirket için bir para makinesi haline gelmişti. Böylece davranışsal finans (yatırımcı psikolojisi) ve nörolojik blimler alanında yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bir gerçeği kanıtlamış oluyor., özellikle de piyasada gerilimlerin yaşandığı dönemlerde içgüdülerin ne denli önem taşıdığını ortaya koyuyordu. Ve bu yönü, daha çok benim gibi analistlerle yaptığı konuşmalarda ortaya çıkıyordu. Edward kimi zaman piyasaya ara verir, bize danışır, hatta ısrarla fikrimizi sorardı. Bu süreç özellikle, yaşanan iniş çıkışların temel göstergelerde bir değişikliği yansıtıp yansıtmadığını öğrenmek isterdi. Kimi zaman ise kibarca (hatta bazen kabaca) masasından uzak durmamızı, o günün borsa hareketleriyle hiç ilgisi olmayan temel bazı analizlerle kafasını karıştırabileceğimizi söylerdi.
    Edward'dan aldığım ders, özellikle de piyasa gürültüsünün farklı biçimlerde yorumlanabileceği bilgisi, Salomon'daki analistlik görevimden ayrılıp PIMCO ve Harward Management Company'de doğrudan piyasalara ytırım yapmaya başladıktan sonra da aklımdan çıkmadı. Zaman içinde, kusurlu ve asimetrik bilgi piyasa başarısızıkları ve davranışsal finans alanında yapılan bazı değerli akademik çalışmaların bu yaklaşımı desteklediğini gördüm.
    ... Oluşturduğum yöntem çok basitti: Önce gürültüyü ve ardında yatan nedenleri gözlemliyor, sonra da temel ekonomik ve finansal göstergeler ile borsanın teknik unsurlarından yola çıkarak gerçekleştirdiğim ayrı değerlemelerle bu nedenler arasındaki ilişkileri ortaya koyuyordum. Bir sonraki aşama, ilk bulgularımı piyasa uzmanlarının görüşleriyle karşılaştırmak ve bulgların finansal varlık değerlemeleri üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkilerini bulmaktı. Ayrıca ortak mülkiyet altındaki ve benzeri bağlara sahip varlıkları da değerlendiriyordum.
    Genellikle yöntemi uyguladıktan sonra gürültüyü kısmak gerektiğine, yani bunu geçici ve geri dönüşü olan bir sapma olarak görmek gerektiğine karar veriyordum".
    Bu kitabın beni çok etkilemesinin temel sebebi, piyasaları tahmin etmek konusunda sadece ekonomi bilgisinin değil, yatırımcı psikolojisinin, nörolojik bulguların, geçmiş kriz bilgilerinin kullanılması gerekliliğini vurgulamasıdır ki, bu faktörler benim bugüne kadar şekillenmemde önemli rol oynamıştır. Tabi ki; "piyasalar" dediğim yerdeki oyuncuların beyinlerinden neler geçtiğini bilmeniz gerekiyor. Eğer bunu dorğu okursanız doğru tahminler yapabiliyorsunuz. ElErian'ın bu kitabı bildiğimin dışında çok farklı bir yapıyı daha bana öğretti. Bu da piyasaların çarpışması durumunda ne olduğudur. Her portföy yöneticisi, yatırımcı veya şirket vizonlarını belirleyen politika yöneticileri bence de bu kitabı kesinlikle okumalı. Sacala tarafından yayınlanan ve Amerika'da best Seller olan bu kitabın türkçesini http://www.scala.com.tr adresinden temin edebilirsiniz...""

Son not: Bu mesajı atmadan önce biraz araştırma yaptım. Herhangi bir konuda rastlamadım. Eğer bu kitaplar hakkında yazmış arkadaşlar var ise şimdiden özürlerimi iletirim

25.05.2009 12:06:16
    Tüm Mesajlarını Bul Alıntı Yaparak Cevapla
    Cevapla  Konu Gönder 

Bu Konuyu Görüntüleyenler
     1 Misafir

Benzeyen Konular
    Konu: Yazar Cevaplar: Görüntüleyenler: Son Mesaj
      + Plus Özelliğiyle Borsada Köpek Balığı Tekniği ve Altın Liste 888 Hisse Senedi Takip OrtakTicaret 1 957 22.12.2011 2:32:41
    Son Mesaj: OrtakTicaret
      XXI. Yüzyılda Profesyonel Para Yönetimi Borsada Yatırım ve Spekülasyon ve Stratejile ToKoBa 0 1,657 14.12.2009 2:36:41
    Son Mesaj: ToKoBa
      Borsada ve İş Hayatında Kişisel Başarının Altın Anahtarı (Bekir Bektur) ToKoBa 0 1,540 14.12.2009 2:02:10
    Son Mesaj: ToKoBa

Yazdırılabilir Bir Sürümü Görüntüle | Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder | Bu Konuyu Favorilerime Ekle
    Bu Konuya Üye Ol
    Forumlar Arası Geçişi

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
    Toplist
    Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım-
    cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların; (1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları, (2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları, (3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi-
    kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri, (4) Yatırım tavsiye-
    lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları, (5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri, gerekmektedir. SPK
    Norton Güvenli Site
    İyi Siteler Dizini - Yatırım Borsa