Hareketli Ortalamalarla MetaStock Programında Sistem Testi
Hareketli Ortalamalarla MetaStock Programında Sistem Testi
Sistem testi, geliştirilmiş olan bir trading (alım/satım) sisteminin zaman içerisinde gösterdiği performansı ölçmek ve optimize etmektir. Biz de bu dökümanımızda 7 adet hareketli ortalama çeşidini, tekli hareketli ortalama yöntemi ile alım/satım sistemini kullanarak en yüksek kazanç ve en az zararda alım/satım sinyali vermesi için seçilmesi gereken ideal gün sayılarının MetaStock programındaki “System Tester” da nasıl hesaplatıldığını anlatacağız. Teknik analiz literatüründe bu tür testler için en az 10 yıllık veri setinin kullanılması yönünde tavsiyeler bulunmasına karşın, biz ilk aşamada XU-100 endeksinin 01.04.1995-31.12.2000 (Başlangıç tarihi olarak 01.04.1995 tarihini seçmemizdeki sebep; çift seanslı işlemlerin başladığı ilk tarih olması ve seçilen zaman aralığının 5 yıllık çift seans datasından oluşması nedeni ile en azından 10 yıllık data seti koşuluna yaklaşıyor olmamızdır) tarihleri arasındaki seanslık verilerini kullanacağız. Daha sonra ilk aşamada bulmuş olduğumuz optimum sistemi 2001 yılı içerisinde yeniden test ederek başarısını ölçeceğiz. Hesaplamalarda XU-100 endeks verilerini kullanmamızın amacı; bu dökümanda ulaşacağımız sonuçların XU-100 endeksinin piyasanın referans endeksi kabul edilmesi nedeni ile endekse dahil hisselerin de %90 olasılıkla aynı sonuçları vereceğidir. İkinci bir neden olarak da, endeksin vereceği al/sat sinyalleri doğrultusunda piyasanın yönünü daha etkin tahmin edebilecek olmamızdır. Aynı testleri diğer hisselere de yapmaktan kaçınarak zaman kazanmaya çalışacağız.
Dökümanımızda hisse senetlerine sistem testini uygularken hisse senetlerinin kapanış değerleri yerine ağırlıklı ortalama değerlerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Buradaki amaç, IMKB’de işlem gören hisse senetlerinde görülen 1’er lotluk kapanışlardan dolayı hatalı alım/satım sinyallerinden kendimizi korumaktır. Kaynak:IBS Yazılım
Tekli Hareketli Ortalamalar İle Alım-Satım Sistemi
Tekli Hareketli Ortalamalar İle Alım-Satım Sistemi
MetaStock System Tester eğitici dökümanımızda system tester’ın nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı bilgiler mevcut olduğundan sistem formüllerini girmeden önceki aşamalara bu dökümanımızda değinmeyeceğiz. Aşağıdaki açıklamalarda tekli hareketli ortalama yöntemi ile alım/satım kararlarının verilmesi sırasında 7 farklı ortalama türü için sistem test sonuçlarını açıklayacağız. Bunlardan 6 tanesinin sadece formülü yazılacak, en optimum olanın ise sonuçlarını değerlendireceğiz.
Biz testlerimizde seanslık (intraday) data kullanıyoruz. Fakat yatırım tercihlerine göre günlük (daily), haftalık (weekly), aylık (monthly), üç aylık (quarterly) ve yıllık (yearly) veri de kullanılabilir.
Yapacağımız toplu sistem testinde kullanılacak olan 7 sistem:
1- Basit hareketli ortalamalı sistem testi,
2- Ağırlıklı hareketli ortalamalı sistem testi,
3- Üssel hareketli ortalamalı sistem testi,
4- Üçgensel hareketli ortalamalı sistem testi,
5- Değişken hareketli ortalamalı sistem testi,
6- Zaman serisinden elde edilen hareketli ortalamalı sistem testi,
7- Hacimle düzeltilmiş hareketli ortalamalı sistem testi.
Hareketli ortalamalar hakkında daha detaylı bilgiye bu konudaki eğitici dökümanımızdan ulaşabilirsiniz. Hareketli Ortalamalar.
Tüm testlerde System Editor menüsünde bulunan Optimize bölümüne Opt1 için Minimum değer 2 Maximum değer olarak 179 yazılacak Step için de 1 değeri verilecektir. Opt2 için ise 2-180 arasındaki değerler verilecek ve test adımı için de 1 yazılacak. Böylece maksimum test sınırı olan 32.000’e yakın bir test sayısı olacaktır.
1. Basit Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 SMP L O
“Enter Long” bölümüne:
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, S))
“Close Long” bölümüne ise:
Cross (Mov(Close, Opt2, S), Close)
yazılır.
Burada Cross kesişmeyi ifade eder. Close kapanış fiyatını dikkate almayı (biz sistemimizde ağırlıklı ortalama fiyatı kapanış fiyatı olarak atadığımız için aslında ağırlıklı ortalama fiyat). İstenirse mevcut bulunan diğer fiyat türlerinin (High=En Yüksek, Low=En Düşük, Open=Açılış) de ortalaması üzerinden çalışma yapılabilir. Opt1 optimize parametre kulandığımızı belirtir. S ise Simple=basit olduğunu gösterir.
2. Ağırlıklı Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 WGT L O
“Enter Long” bölümüne :
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, W))
Cross (Mov(Close, Opt2, W), Close)
yazılır.
3. Üssel Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 EXP L O
“Enter Long” bölümüne:
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, E))
Cross (Mov(Close, Opt2, E), Close)
yazılır.
4. Üçgensel Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 TRI L O
“Enter Long” bölümüne:
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, TRI))
Cross (Mov(Close, Opt2, TRI), Close)
yazılır.
5. Değişken Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 VAR L O
“Enter Long” bölümüne :
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, VAR))
Cross (Mov(Close, Opt2, VAR), Close)
yazılır.
6. Zaman Serisinden Elde Edilen Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 TMS L O
“Enter Long” bölümüne :
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, T))
Cross (Mov(Close, Opt2, T), Close)
yazılır.
7. Hacimle Düzeltilmiş Hareketli Ortalamalı Sistem Testi
Name: AYA MA 1 VOL L O
“Enter Long” bölümüne :
Cross (Close, Mov(Close, Opt1, VOL))
Cross (Mov(Close, Opt2, VOL), Close)
yazılır.
Yukarıda yazmış olduğumuz 7 alım satım sistemini kaydettikten sonra Sistem Tester menüsüne geri dönüp yazmış olduğumuz 7 sistemi shift tuşu ile işaretleyip pencerenin sağ alt kısmında bulunan Compare kutucuğunu işaretliyoruz. Bu işlem ile Test butonu Compare adını alacak ve birleşik test için bu düğümeye bastıktan sonra toplu test ve optimizasyon işlemini başlatıyoruz.
Önemli not: Yukarıdaki formüllerde alım için opt1, satım için opt2 kullanılmış olup dolayısıyla alım için ayrı bir optimum ortalama değer bulunurken satım için ayrı bir optimum ortalama değeri bulunmaya çalışılmıştır. Bu işlemin ikili hareketli ortalama yöntemi ile alım satım sisteminden farklı olduğunu belirtmek isteriz. Bu sistem aslında bir anlamda tekli sistem ile ikili sistem arasında bir sistemdir. Kaynak:IBS Yazılım
Yukarıda yazmış olduğumuz 7 sistemi System Tester penceresinde ve compare kutucuğunu işaretledikten sonra teste başlanır. Test sonuçlandıktan sonra System Test Completed (Şekil 1) uyarı penceresi gelir. Reports düğmesine basarak Comparison Report (Şekil 2) penceresindeki test sonuçlarının listelenmesi sağlanır.
Şekil 1
Şekil 2’de yazmış olduğumuz 7 sistemin test sonuçlarına göre en büyük getiriye sahip sistem tekli hareketli ortalama yöntemiyle basit hareketli ortalamalı alım satım sistemi olduğu görülmektedir. 1 Nisan 1995’te .XU100 endeksi 398.37 puandan sisteme başlarken sistemin bittiği tarih olan 31 Aralık 2000’de 9437.21 puana kadar çıkmış olmasına karşın AYA MA 1 SMP L O sistemi endeks değerine ek 22927.33 puanlık bir getiri ile 23325.7 puana yükselmiştir.
Şekil 2
Comparison Report penceresinden (Şekil 2) en başarılı sistemi işaretleyerek Reports düğmesi ile sistemimizin sonuçlarını inceleyelim. İlk olarak System Report penceresinden (Şekil 3) System sekmesini inceleyelim.
Sistem Sekmesi
Bu bölümde sistemimizin koşulları ve formülleri ile ilgili bazı bilgiler verilmektedir. Aşağıda, açıklanan formüller ve optimizasyon aralıklarının yanında koyu ve italik harflerle işaretlediğimiz alım koşulunda kullanılacak ortalama değeri de listelenmiştir. Örneğimizde bu değer 6’ya eşittir. Bunun anlamı alım sinyallerinde 6 günlük SMA’nın uyarılarını dikkate alacağımızdır, satımda ise 12 günlük SMA, optimum satış ortalaması olarak listelenmiştir. Listelenen sonuçların İngilizce olmasından dolayı Glossary’den anlamlarına bakabilirsiniz.
Şekil 3
System notes Simple Moving Average with Optimization Long Only. Enter long Cross(C,Mov(C,opt1,S)) Close long Cross(Mov(C,opt2,S),C)
OPT1 Buy Range: From 2 to 179 by 1 Current value:6
OPT2 Sell Range: From 2 to 180 by 1 Current value:12
Initial equity N/A (Points only test yapıldığı için değer yok. Bkz.: System Testing Options)
Bu bölümdeki değerler testimiz ile ilgili en önemli bilgileri içerir.
Şekil 4
Total net profit 22927.332 Percent gain/loss N/A Initial investment N/A Current position Long 16:00:000
Buy/Hold profit 9025.5898 Buy/Hold pct gain/loss N/A Total closed trades 163 Avg profit per trade 139.2068 Total long trades 163 Winning long trades 80 Total winning trades 80 Amount of winning trades 33161.3828 Average win 414.5173 Largest win 7377.8799 Average length of win 17.65 Longest winning trade 85 Most consecutive wins 5 Total bars out 1098 Longest out period 27 System close drawdown 0 System open drawdown -17.1858 Max open trade drawdown -2433.5293
Open position value 236.6201 Annual percent gain/loss N/A Interest earned N/A Date position entered 21.12.2000 - 16:00:00
Days in test 2091 Annual B/H pct gain/loss N/A Commissions paid 0 Avg Win/Avg Loss ratio 3.29 Total short trades 0 Winning short trades 0 Total losing trades 83 Amount of losing trades -10470.6719 Average loss -126.1527 Largest loss -1570.2598 Average length of loss 7.69 Longest losing trade 40 Most consecutive losses 6 Average length out 6.7
Profit/Loss index 68.65 Reward/Risk index 99.93 Buy/Hold index 156.65
Şekil 5’te Trade Detail Report sekmesinde listelenen her bir alım satım işleminin detayları verilmektedir. Örneğimizde ise ilk işlemin detayları verilmiştir. Giriş/çıkış tarihlerinin yanında işlemin yapıldığı ve kapatıldığı tarihlerdeki endeks değerleri ve elde edilen kar ile ilgili bilgiler görüntülenmektedir. Diğer işlemlerin detayları ise ilgili sekmede liste halinde verilen işlemlerden görüntülenebilir.
Şekil 5
Şekil 6
Yukarıdaki grafiğimizde (Şekil 6) tekli hareketli ortalama yöntemiyle basit hareketli ortalamalı alım satım sistemi (alımda 6, satımda 12 günlük) testimizin sonuçları verilmektedir. System testi bittikten sonra testin al/sat verdiği noktalar grafiğe otomatik olarak işaretlenir ve yapılan al/sat işlemlerinin performansı grafiğin üstündeki ayrı bir pencerede (Plot equity line) görüntülenir. Piyasa dışında kaldığımız yani alım/satım yapmadığımız süre içerisinde performans grafiğinin yatay olarak gösterildiğine dikkatinizi çekmek isteriz. Alım işlemimiz karlı olduğu dönem içerisinde yukarıya doğru, zararlı olduğu dönem içerisinde de aşağıya doğru yönelir. Kaynak:IBS Yazılım
RE: Hareketli Ortalamalarla MetaStock Programında Sistem Testi
Sistem Test ve Optimizasyon Sonuçlarının Değerlendirilmesi
2. Aşama: Optimize Edilen Hareketli Ortalamanın 2001’deki Performansı (01/01/2001-31/12/2001)
1. Aşamada Bulunan Optimum Değerler ile Test
Bu aşamamızda, 1. aşamada bulduğumuz alımda 6 günlük, satımda ise 12 günlük basit hareketli ortalama sinyallerini dikkate aldığımızda (01/01/2001-31/12/2001 tarihleri arasındaki seanslık verileri kullanarak) hareketli ortalamanın endekse göre getiri performansını inceleyeceğiz. Öncelikle XU-100 endeksinin yukarıda belirtilen tarih aralığındaki grafiği açılarak system tester butonuna basılır. 1. Aşamada Compare kutucuğunu işaretlemiştik. Compare kutucuğundaki işareti kaldırarak basit hareketli ortalama testini (AYA MA 1 SMP L O) seçiyoruz. Teste başlamadan önce Edit butonundan Enter Long ve Close Long sekmelerinin altındaki formüllerde yazmış olduğumuz opt1 değerini 6 ve opt2 değerini de 12 olarak düzeltip, optimize tuşu yardımıyla açılan Optimization Variables penceresinde 1. aşamada belirlediğimiz opt1 ve opt2 test aralıklarını delete butonuyla siliyoruz. Bu işlemlerden sonra test başlatılır.
Şekil 7
Şekil 8
Sistem Sekmesi
Aşağıda sistemimizin koşulları ve formülleri ile ilgili bazı bilgilerin listelendiği sistem sekmesi ekranı verilmiştir.
Şekil 9
System notes Simple moving average with optimization. Long only. Enter long Cross(C,Mov(C,6,S)) Close long Cross(Mov(C,12,S),C) Initial equity N/A Positions Long Entry trade price Close Entry trade delay 0 Exit trade price Close Exit trade delay 0 Entry commission 0 points Exit commission 0 points Interest rate N/A Margin req. N/A
Results (Sonuçlar) Sekmesi
01/01/2001 de 9437,21 değerinden başlayan XU-100 endeksi 31/12/2001 tarihinde 13782,76 değerinden kapanmış olmasına rağmen, 2001 yılı boyunca AYA MA 1 SMP L O sistemine göre yapılan alım/satım işlemleri sonucunda 3897,68 puanlık bir kazanç elde ederken 2001’in başında alım yapıp yılın sonuna kadar tutulmuş olsaydı 4411,83 puanlık bir kazanç elde edilecekti.
Şekil 10
Total net profit 3897.6875 Percent gain/loss N/A Initial investment N/A Current position Out
Buy/Hold profit 4411.8398 Buy/Hold pct gain/loss N/A Total closed trades 30 Avg profit per trade 129.9229 Total long trades 30 Winning long trades 11 Total winning trades 11 Amount of winning trades 10919.3291 Average win 992.6663 Largest win 4654.7002 Average length of win 18.91 Longest winning trade 52 Most consecutive wins 2 Total bars out 207 Longest out period 23 System close drawdown -2348.1807 System open drawdown -2348.1807 Max open trade drawdown -1948.8701
Open position value N/A Annual percent gain/loss N/A Interest earned N/A Date position entered 24.12.2001 16:00:000
Days in test 361 Annual B/H pct gain/loss N/A Commissions paid 0 Avg Win/Avg Loss ratio 2.69 Total short trades 0 Winning short trades 0 Total losing trades 19 Amount of losing trades -7021.6416 Average loss -369.5601 Largest loss -1984.0098 Average length of loss 7.42 Longest losing trade 34 Most consecutive losses 3 Average length out 6.68
Profit/Loss index 35.7 Reward/Risk index 62.4 Buy/Hold index -11.65
2001 yılı İçin Optimum Ortalama Değerlerinin Bulunması
Bu aşamada, 2001 yılında basit hareketli ortalama için alınması gereken optimize değerlerin getirisini inceleyeceğiz. 2. Aşamada Enter Long sekmesine yazdığımız 6 değerini tekrar opt1, Close Long sekmesine yazdığımız 12 değerini de tekrar opt2 olarak değiştirerek optimize tuşu yardımıyla açılan Optimization Variables penceresindeki opt1 ve opt2 ‘nin test aralıklarını 1. aşamadaki değerlerin aynısı olarak düzelttikten sonra test başlatılır.
Şekil 11
Şekil 12
Sistem sekmesi:
Aşağıda sistemimizin koşulları ve formülleri ile ilgili bazı bilgilerin listelendiği sistem sekmesi ekranı verilmiştir.
Şekil 13
System notes Simple moving average with optimization. Long only. Enter long Cross(C,Mov(C,opt1,S)) Close long Cross(Mov(C,opt2,S),C)
OPT1 Buy Range: From 2 to 179 by 1 Current value: 84
OPT2 Sell Range: From 2 to 180 by 1 Current value: 55
Initial equity N/A (Points only test yapıldığı için değer yok. Bkz.: System Testing Options)
Results (Sonuçlar) Sekmesi
01/01/2001 de 9437,21 değerinden başlayan XU-100 endeksi 31/12/2001 tarihinde 13782,76 değerinden kapanmış olmasına rağmen, 2001 yılı boyunca AYA MA 1 SMP L O sistemine göre yapılan alım/satım işlemleri sonucunda 8849,01 puanlık bir kazanç elde edilirken 2001’in başında alım yapıp yılın sonuna kadar tutulsaydı 4411,83 puanlık bir kar elde edilecekti.
Şekil 14
Total net profit 8849.0186 Percent gain/loss N/A Initial investment N/A Current position Long
Buy/Hold profit 4411.8398 Buy/Hold pct gain/loss N/A Total closed trades 5 Avg profit per trade 761.8598 Total long trades 5 Winning long trades 3 Total winning trades 3 Amount of winning trades 4137.6396 Average win 1379.2132 Largest win 3034.3604 Average length of win 28.33 Longest winning trade 64 Most consecutive wins 3 Total bars out 301 Longest out period 134 System close drawdown 0 System open drawdown 0 Max open trade drawdown -276.8799
Open position value 5039.7197 Annual percent gain/loss N/A Interest earned N/A Date position entered 16.10.2001
12:00:000 Days in test 361 Annual B/H pct gain/loss N/A Commissions paid 0 Avg Win/Avg Loss ratio 8.4 Total short trades 0 Winning short trades 0 Total losing trades 2 Amount of losing trades -328.3408 Average loss -164.1704 Largest loss -275.29 Average length of loss 9.5 Longest losing trade 13 Most consecutive losses 2 Average length out 50.17
Profit/Loss index 96.42 Reward/Risk index 100 Buy/Hold index 214.81
Test aşamalarımızı ve sonuçlarını özetleyecek olursak;
1.aşamada, (01/04/1995-31/12/2000 tarihleri arasında XU-100 endeksinin seanslık verilerini kullanarak) 7 hareketli ortalama çeşidinden hangisinin endekse göre daha fazla getiri sağladığını bulmak için birbirleriyle kıyasladık. Bu aşamada basit hareketli ortalamanın diğer ortalama çeşitlerine göre daha fazla getiri sağladığını ve 6 günlük basit hareketli ortalamaya göre alım, 12 günlük basit hareketli ortalamaya göre de satım kararı verilmesi gerektiği sonucuna ulaştık.
2. aşamada, ilk olarak, 1. aşamada optimize değerleri bulunan basit hareketli ortalamanın 01/01/2001-31/12/2001 tarih aralığındaki başarısını test ettik ve gördük ki yılın başında alım yılın sonunda satım işlemi gerçekleştirilseydi tekli hareketli ortalama yöntemiyle basit hareketli ortalamalı alım satım sistemi getirisinden daha yüksek bir getiri sağlanacaktı.
2. aşamada ikinci adım olarak ise sadece 01/01/2001-31/12/2001 tarihleri arasında basit hareketli ortalamanın en çok getiri sağlayan optimum gün aralığını bulmak için test yaptık ve endeksin üstünde bir getiri sağladık.
Sonuç olarak, bu dökümandaki amacımız, okuyucularımıza tekli hareketli ortalama yöntemiyle basit hareketli ortalamalı alım satım sisteminin getirisini göstermekten ziyade bir sistem testinin nasıl yapılması ve hangi aşamalardan geçirilmesi gerektiğini anlatmaktı. Bir indikatörü kullanmadan önce geçmiş bir zaman aralığında optimum değerlerini bularak, bu değerleri daha sonraki bir zaman aralığında da test etmek gerekliliği (kullanılan indikatörün başarısı ve güvenilirliği açısından) zannediyoruz açıkça görülmüştür. Sadece bir indikatörü baz alarak alım/satım yapılması yerine birkaç indikatörün test edilerek en başarılı olanının seçilmesi gerekmektedir. Başarıya sadece elde edilen getiri açısından da bakmak doğru olmayabilir. Yapılan alım ve satım sayıları ve bunlar arasındaki kıyaslamalar da önem taşımaktadır. Başarılı olarak bulmuş olduğumuz bir sistemde 100 işlemden 70 tanesinin zararla sonuçlanıp 30 tanesinin karla sonuçlanmış olması ve bu 30 başarılı işlemde en yüksek getiriyi elde etmiş olmamıza rağmen kanatimizce bu sistemin başarısız olduğu kabul edilmesi gerekir. Bir başka önemli ve bakılması gereken sonuç da zararla sonuçlanan işlemlerin birbirini takip etme sıklığıdır. Bir önceki cümlede belirtilen 70 başarısız işlemin arka arkaya gelmesi yatırımcı psikolojisi açısından zaten sistemin çökmesine sebebiyet verecektir.
Yasal Uyarı :
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım- cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların;
(1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları,
(2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları,
(3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi- kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri,
(4) Yatırım tavsiye- lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları,
(5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri,
gerekmektedir.SPK