Geçen hafta , DOW da ALCOA rallisi yasanirken , banka sektörü yine zayif kalmisti...
Bakalim yillin en son haftasi için ayni tablo olusaçakmi ?
Bu sabah önemli haberleren RBS nakit yapmak adina , Asya daki payini satiyor (5 Milyar dolar ) .....
Önemli datalardan : confidence +Schiller endeks (yarin ).... Chicago PMI (30/12).....ve issizlik basvulari (31/12)...
Öte yandan dolar endeksdeki gelismeler takip edilecek....Bu konuda , 31 /12 çikacak issizlik basvulari önemli olacaktir, 8 Ocak taki büyük rakam dan önce :..... Ekinciler Yatırım Stratejisti Baybars Sezenhttp://www.ekinvest.com
Yil sonu yaklasinca GOLDIE çilere ufak bir hediyem olsun dedim : *"GOLDIE KAGIT A KARSI "....*
Evet bu" manset" gazete veya magazin manseti degil ama ABD de GOLDIE piyasalara ve dolara yönelik en profesyonel ve meshur blog ( grafik ve tablo dolu bir site ) un adi : * "_GOLD VERSUS PAPER "..
_
Ve Aralik sayisinda ne deniliyor bakalim :
2010 .da...GOLDIE de minimum hedef 1500 dolar ..ve özelikle GOLDIE hisse senetlerini öneriyor (BARRICK GOLD gibi ABX ) ...
2010 da (Mart dan sonra ) piyasalar da...."bear market " in ikinci düsüsün baçagi gelecek.. ("bear market second leg down ")...Bunun en önemli sebebi ABD ekonomisi hala zayif olmasi ve ABD astronomik borçunda daralma öngörülmedigi için .(üstelik Saglik reformu geçmesi + Obama kongreden borçun limiti yükselsin istemesi ABD borçu iyi yolda olmadigini 2 extra öngösterge ! ) ......
2010 ... da piyasalar çökse bile GOLDIE yi bir performans sergilecektir ...ve 2 örnek veriyor : "1929-32 / 1973-75....
2010 dan itibaren ... DOW /GOLDIE ratiosu 9 altina inecektir ve hedef 2 ler olacaktir ..
Yani GOLDIE de 5000 dolara yakin bir fiyat olusur o zaman !!!!! (tabi 2010 da degil ! )
Sonunda blog söyle bitiriyor : eger yanilirsam bütün üyelerin üyelik paralarini tekrar ödiyecem !
(8 Aralik 2009 ).......
En son sayisinda ise ..... blog sunu ekliyor : GOLDIE ve GOLDIE hisse senetlerinde de inanilmaz bir hareket baslamak üzere ..... (24 Aralik 2009 )...
Yeni yilniz GOLDIE ile kutlu olsun !
FANNIE VE FREDDIE +5%..
Cuma günü , hatliyorsaniz TIMOTHY FANNIE ve FREDIE bütün zararlarini 2012 ye üsteleniyoruz haberini veriyordum...
Iste bu haber ile beraber .... bugün aNY açilis tan önce , FREDDIE ve FANNIE ikisinde +5%.... (fakat ikiside 1 dolarda olmasi +5% yükselmesi pek heceyan yaratici bir olay degil ) ...
BU HAFTANIN FED IN REKOR IHALESI..
Bu hafta ABD de rekor bir bono ihale olmak üzere : 118 Milyar dolar !!!!
Yani FED su ana kadar en büyük yaptigi haftalik ihale olacak ...
Galiba Ben amcamiza çok para lazim !!!!...
Bu ihale yilin son haftasinda yapilmasi dikkat çekiçi. : FED bono piyasaindaki gerginligi biraz hafifletmek istiyor (10 yilliklar hala 3.70 lerde )
Progran söyle : 44 M (bugün 2 yil ) .... 42 M (yarin 5 yil ) ) ... ve 32 M (çarsamba 7 yil ) ..
*MORGAN STANLEY NIN UYARISI ...*
Hatiliyorsaniz , bu yaz önesi, MORGAN STANLEY 2010 için neden bono piyasasi gergin olmaya devam edecek yaziyordum , ve hedef olarak 4.5% vermisti (10 yilliklara ) ... Iste bugün MORGAN STANLEY uyarisini tekrarliyor ve bu sefer 10 yiilklada hedef 5.5% koydu !!!!!
Böylece MORGAN mortgage faizlerde 8% lere kadar yükselis bekliyor .....
Su an ABD de bono piyasasi gergin olmasi en büyük nedenleri Mr Obama bir gün borçunu ödiyecekmi endisesi.....*
2010 SÜRPRIZLERDEN BIRI...
Yil sonu yaklasinca ....biliyorsunuz herkes gelecek yil için beklentisini verir ve projeksyon yapmaya çalisir ..
Bende burada ... sizlere Beyaz Saray in kulislerde neler söyleniyor hemen paylasim dedim :
1/ Resmen ABD de 2010 da en büyük sürpriz politik olur ...çünkü ABD de bir 3 ünçü partinin olusmasindan bu son haftalardan beri daha fazla konusulmaya baslandi ...
2/ ABD de , Eylul daki ara seçmlerde ( mid term elections ) Mr Obama kaybetmesi bekleniyor ..
Özelikle 24 Aralik da Obamanin son rating 44% lara düsmesiyle beraber !! (yani su an ABD de 56% vatandaslarin Mr Obama dan memnun degil !)....
Dün WALL STREET ivme zayif iydi : bir yandan ALCOA da kar realizasyon (-1.5%), öte yandan banka sektörü yine zayif kalmasi (FANNIE + FREDDIE pek ivme yaratamadi ikiside sadece +5% ile seans u kapatmis oldu ....)
Bu nedenle DOW butün seansu yatay seviyede geçirdi....
DOW u yesil de kapattiran tek isim CHEVRON oldu (petrol fiyatlarin tekrar yükselmesiyle beraber ) ....
Bugün ise ..... beklenen datalardan Confidence (tüketici ) + Schiller endeksi...
*EGER GOLDIE 5000 DOLARA GIDERSE ....
Eger GOLDIE 5000 dolar giderse ( hayal degil ! ) Mr Paulson , PAULSON &CO hedge fonun sahibi (30 Milyar dolarlik bir fon ve 10% den fazlasi GOLDIE de bulunuyor ) , o zaman Mr Paulson dünyanin en zengin adami olur !
Su an Mr Paulson dünyanin 33 üncü en zengin adami (kisisel olrarak 6 Milyar dolar i var ve 2007 de morgage sektörü shortliyarak inanilmaz bir kaz yazmisti ..tam 15 Milyar dolar kar !!!! ).....Karsilatmak gerekiyorsa , Mr BUFFET in su an dünyanin ikinci en zengin adami 40 Milyar dolar ile ....Mr Gates MICROSOFT patronu hala N1 50 Milyar dolar ile ....
Fakat Mr BUFFET ve Mr GATES zenginligi tamamen ekonomiye bagli olunca , Mr Paulson risk alarak bütün gelegegini GOLDIE ye bagladi ve eger GOLDIE 5000 dolara giderse , o zaman iste Mr Paulson , Mr BUFFET ve GATES i geçerek , dünyanin en zengin adami olur !
BIR TAHMINIM DAHA GERÇEKLESTI.....
2009 basinda , INGLITERE de önümüz yilda (yani 2010 da ) issizlik 3 Milyon kisi bulur yaziyordum ...
Iste BBC den bugün açiklama geldi : Ingliterede 2010 da issizlik 2.8 milyon kisi yi bulur diye ....
ALCOA 2 aydan beri DOW u 10400/500 lerde tutan tek isim oldu diyebiliriz ......Yani ALCOA giderse DOW gider aritmetigi çok güzel isledi simdiye kadar.... Fakat bir kaç günden beri ALCOA yoruldu gözüktügü (3 aydab neri 60% yapti ) için DOW biraz tikandi gibi.... Çünkü su an DOW da ne bankalar ne petrol DOW u desteklemis oluyor ....Özelikle dün BAC bütün bankalari downgrade etmesi (CITI hariç ) banka sektörü yine baski altinda tuttu...
Bu sabah önemli haberlerden TOKYO dan : JAPAN AIRLINES (JAL ) bu sabah seansu -23% ile kapatti .... Sebebi ise ....Japon hükümeti JAPAN AIRLINES i kurtarmakta zorluk çekmesi.... Öte yandan S&P JAPON un not u telikede oldugunu açikladi ....
Bugün beklenen datalardan sanayi CHICAGO PMI ..
BIR BASARLI (ALTIN ) HIKAYESI ...("A GOLDEN SUCCESS STORY ")..*
Biliyorsunuz , 2009 bitinçe , ABD de ümit verici bir gelisme göremedigim için , su an ABD deki medyalarin "iyimserligi" sarhoslugunu (durum 1930 lari hatiirlatiyor ) paylasmadigim iiçn , pek sizlere güzel hikaye sunamadim....Gerçekten ABD ekonomisinde olumlu bir gelisme olsaydi , severek yazardim....çünkü su an ABD ekonomisi ve DOW un 10 000 lerin üzerine tutulmasi , ne yazikki ekonomide bir toparlanma oldugundan degil, ama sadece ve sadece para basmaktan kaynaklaniyor ...Yani bunun adi : bir BALON !.
Öte yandan , biliyorsunuz yorumlarim da her zaman bagimsiz kalmaya çalistim : ne Faber , ne roubini, ne Soros , ne Buffet , ne Jim Rogersler ne Biggs ler beni olumlu etkiledi, çünkü hepsi rüzger nereye eserse oraya gidiyorlar .....
Fakat 2009 da , basarli hikaye var mi sorarsaniz .... Evet var ....ve bu basarli hikayesi nin adi *Mr John A. Paulson ....*
2009 da , Mr Paulson dan çok bahsetim çünkü hakikaten piyasada öngören ve trendleri çok iyi analiz eden çok nadir isimlerden biri...
*2007 de* .....bütün ABD analistler ve ekonomistler (tabi FED dahil ) ekonomi çok iyi gidiyor ve emlak çökmez derken .... Mr Paulson kalkti ve burda büyük telike görüyorum dedi ! .....ve bütün banka +mortgage sektörü shortlamaya basladi .... Sonuç : emlak sektörün çökmesi ile beraber , bütün ABD ekonomisi ikinici kere (birinci kere NASDAQ zamaniydi ) yikilmisti .....Fakat Mr Paulson tahminleri dogru çikarak , bu operasyondan tam 15 Milyar dolar kar yazmis oldu .....ve birden bile WALL STREET de Mr Paulson yildizi parlamaya basladi ...Böylece Mr Paulsonun serveti ise 6 Milyar dolara yükseldi ve dünuyanin 33 ünçü en zengin adami oldu ...
*2008 de .*.Mr Paulson .benzer bir operasyonu BAC da yapiyor , bu sefer BAC hisse senetlerinde long olmaya karar veriyor .... ve 4 dolardan 100 Milyon BAC hisse senet satin aliyor !!! (su an BAC 15 lerde ...) ...
*Ve geldik 2009 yazina....*... Herkes ABD de toparlanma beklerken ....ve GOLDIE yükselmesi imkansiz derken , Mr Paulson yine herkesin aksine 30 Milyar dolarlik hedge fonun 15% den fazla GOLDIE ye yatiriyor ... verdigi sebep : ABD nin para basma politikasi uzun vadede beni korkutuyor hyperenflasyon yarataçagi için ..... Ve GOLDIE yi 900 lerden almaya basliyor ....(o zaman dikkat Mr Paulson GOLDIE ye giriyor hep yaziyordum zaten ... ) .....ve GOLDIE nin 1200 lerden dönmesinden korku tu mu ... kesinikle hayir çünkü Mr Paulsona göre GOLDIE uzun vadede en akilli yatirim olarak görüyor ... Bu yüzden 1 Ocak 2010 itibaren 250 Milyon dolarlik bir GOLDIE fonu kurmaya kararini aldi....Yani GOLDIE nin düsüslerde , Mr Paulson almaya devam ediyor .....Mr Paulson a göre , GOLDIE su an yükselisin ikinci baçagindayiz ve düsüsleri çok normal ve sagilikli görmek lazim....
Sunu unutmamaliki 1980 zirvesinden beri GOLDIE sadece +65%... o arada enflasyon +175% tirmandi ve hisse senet piyasalari 900 % bir performans gösterdi....
Su an Mr GATES (MICROSOFT un partonu ) ve Mr BUFFET in servetleri 2007 dan beri 17 Milyar eridiyse (ekonomik krizi dolayindan ) , Mr Paulsonun ki deger kazanmaya devam etti ......Ve bu ay NEW YORK ta verdigi bir demeç de ("Japan Society" ye ) , Mr Paulson nun hedefim müsterilerime uzun vadede ciddi sekilde para kazandirmak ve bunu GOLDIE de yapmaya düsünüyorum.... çünkü uzun vadede dolar beni çok endiselediriyor açikladi ...
Bu yüzden ... Mr Paulson varliklarini (yani fonlari ) 46% si GOLDIE ye yatirdi !!!!! Yani su an dünyada (SPROTT INVESMENT ile beraber ) PAULSON &CO F fonu en büyük GiOLDIE severi oldu ...
Tabi 46% rakami "yumurtalarini ayni sepete koyma" felsefesine tamamen aykiri !!!
Ama ne demisler . bir seye inaninça , sonuna kadar inanirsin !......Ve Mr Paulson öyle biri .....
Yani Mr Paulson nun bütün felsefesi, balonlara karsi para kazanmak .....ve Mr Paulson için bir balon varsa , GOLDIE degil ama piyasalarda .....
Tabi bu isi yapinca ...Mr Paulson yalniz degil... Yaninda yildiz analist italyan Mr Paolo Pellegrini var (2007 de ABD de ki morgtgage balonu herkes önceden bilmisti ).. Böylece Mr Paolo , aldigi komisyon la beraber (10 Milyon dolara yaklasiik ) , büyük otomobil sever oldugu içn , kendisine bir SILVER Ferrari F430 ve BLACK AUDI R8 aldi .
Öte yandan FED e karsi büyük bir antipati si var (her zaman sunu der : FED in yaptigina sifir güvenim var ("zero confidence " ) ..)....
Yani , Mr Paulson uzun vadede GOLDIE ile beraber , tam hedefine ugrasmak üzere galiba : ABD ve Dünya nin en zengin adami olmak !!! Nasil GOLDIE 1000 dolari kirinca bütün dünyanin gündemi olduysa , Mr Paulson ise , önümüz yillarda dünyanin en çok konusulan insani olacak benziyor .. (hatiliyorsaniz ... TIMOTHY kimse tanimayinca gündeme getirmistim o zaman ! ) ..
Iste , arkadaslar bu 2009 yili .... gerçek bir basarli ve ALTIN hikayesi ile bitirmek istedim....Ve öyle gözükiyorki bu basarli hikaye uzun yillar sürecek gibi... Yani Mr Paulson resmen dedigimiz "SMART MONEY " (AKILLI YATIRIM ) nin krali oldu bu son yillarda ....
Bugün WALL STREET de , en büyük hikaye JOHNSON &JOHSON.....(yeni ilaçi ret edildi diye ) ...
Öte yandan GMAC (GM finans bölümü ) yine hükümetin yardimini sormakta oldu (3.5 M dolar ... daha önce 12.5 M almisti ) ..
Bugün ise ....FED in son ihalesi ( 7 yilik 32 Milyar dolar )...
S&P : JAPONUN NOTUNU DÜSEREBILIRIZ...
Bu sabah .....S&P Japonun notunu düserebilir yaziyordum.....
Açiklamanin detayina gelmek gerekiyorsa : JAPON hükümeti acele ve
derince reform yapmazsa , not düsürme ile karsi karsiya kalabilir...
Tabi bu sabah JAL (JAPAN AIRLINES ) tamamen iflas etmesi , bu tehdit i
daha da gündeme getirdi....
*AB NIN UYARISI ...*
AB dün önemli bir uyarida bulundu , bu sefer AB ülkeler hakkinda ...
AB nin son çikan raporuna göre , su an AB nin 16 ekonomisi telike durumda bulunuyor (bütce açik dolayindan ) .....
En hassas olanlari ("*high risk *") : IRLANDA - ISPANYA - YUNANISTAN - HOLLANDA-
Digerleri söyle (orta risk / *medium risk* ) : FRANSA - ALMANYA - BELCIKA - LUXEMBOURG- AUSTRIA - ITALYA - PORTEKIZ
Risk tasiyaman (*low risk* ) ise tek ülke ise : FINLANDYA !
(WSJ haberi )...
2009 UN EN KÖTÜ PERFORMANLARDAN BIRI ...
2009 en kötü performanslardan biri süphesiz ki CITI oldu : yili 7 dolarda basladi ve yilli 3 lerde bitiriyor (zirve 65 ler ) ..
..Yani CITI yili - 50% ile kapatiyor ....
2009 EN IYI PERFORMANS LARDAN BIRI ...
Peki en iyi performanslardan kimdir sorarsaniz ... ALCOA (ne tesadüf ! ) .....Yili + 50% ile kapatmis oluyor ...
Yani ALCOA DOW a en büyük katki yapan isimlerden biri...
FAKAT NUMBER ONE IS .... (BIR NUMARA ) ...
Fakat bir numara (NUMBER ONE ) kim sorarsaniz : WALL STREET in en
büyük Patronu . ..Mr GOLDMAN SACHS kendisi...
2009 u tam 100% performans ile bitiriyor !!!! (Mr BEN + TIMOTHY
sayesinde ! ) .... Ekinciler Yatırım Stratejisti Baybars Sezenhttp://www.ekinvest.com
"ABD’deki borsalarda bu yılki işlem hacminin yüzde 60’ından fazlasının tek başına Goldman Sachs tarafından yapıldı" aagaoglu@gazetevatan.com
"Fakat bir numara (NUMBER ONE ) kim sorarsaniz : WALL STREET in en
büyük Patronu . ..Mr GOLDMAN SACHS kendisi...
2009 u tam 100% performans ile bitiriyor !!!! (Mr BEN + TIMOTHY
sayesinde ! )" Baybars Sezen//www.ekinvest.com
Baybars Sezenin önceden tanıştırdığı PPT (Plunge Protection Team) yani Anti-kriz timinin önderliğini GOLDMAN SACHS yapıyor sanırım. "kıyamet makinası" yazılımı desteğiyle.
Yasal Uyarı :
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım- cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların;
(1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları,
(2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları,
(3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi- kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri,
(4) Yatırım tavsiye- lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları,
(5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri,
gerekmektedir.SPK